Co je to osa symetrie?
Co je to osa symetrie?

Video: Co je to osa symetrie?

Video: Co je to osa symetrie?
Video: Osová souměrnost - opakování 6. třída 2024, Smět
Anonim

Grafem kvadratické funkce je parabola. The osa symetrie paraboly je svislá čára, která rozděluje parabolu na dvě shodné poloviny. The osa symetrie vždy prochází vrcholem paraboly. X -ová souřadnice vrcholu je rovnicí osa symetrie paraboly.

Vzhledem k tomu, jaká je definice osy symetrie?

Osa symetrie . více Čára přes tvar, takže každá strana je zrcadlový obraz. Když je tvar složený na polovinu podél osa symetrie , pak se obě poloviny shodují.

Podobně, jak zjistíte vrchol a osu symetrie? The Vrchol Tvar kvadratické funkce je dán vztahem: f(x)=a(x−h)2+k, kde (h, k) je Vrchol paraboly. x=h je osa symetrie . K převodu f(x) použijte doplnění čtvercové metody Vrchol Formulář.

Co je navíc příklady osy symetrie?

Dvě strany grafu na obou stranách osa symetrie vypadat navzájem jako zrcadlové obrazy. Příklad : Toto je graf paraboly y = x2 – 4x + 2 spolu s jeho osa symetrie x = 2 osa symetrie je červená svislá čára.

Jaký je vrcholový vzorec?

y = a(x – h)2 + k, kde (h, k) je vrchol . v y = sekera2 + bx + c (to znamená, že obě a mají přesně stejnou hodnotu). Znak na "a" vám říká, zda se kvadratika otevírá nahoru nebo dolů.

Doporučuje: